06 Dec Studiu Technics: Calitatea sunetului apelurilor din conferinte poate avea un efect major asupra starii de bine a participantilor
Studiul evidențiază modul în care sunetul influențează stresul, concentrarea și nivelurile de productivitate ale angajaților
Odată ce conceptul „muncă de oriunde” a devenit foarte folosit în societatea actuală, tehnologiile audio care permit angajaților să comunice virtual într-un context profesional sunt mai importante ca niciodată. Ca alternativă la birou sau la mediile de lucru la care trebuia să te prezinți în persoană, birourile improvizate în locuințe și locații neobișnuite au adus noi provocări și factori de distragere a atenției care interferează cu munca – în special provocările audio care îngreunează activitățile angajaților, respectiv conversațiile din conferințe și apeluri video.
Pornind de la acest context, Technics, unul dintre cei mai longevivi și cunoscuți producători de aparate electronice audio hi-fi, a realizat, în parteneriat cu HCD Research, un studiu care a fost conceput pentru a înțelege modul în care calitatea sunetului (cât de bine îi aude angajatul pe ceilalți) sau calitatea vocii (cât de bine îl aud alții pe el) afectează starea de spirit, fiziologia și înțelegerea. Asociind tehnologia biometrică, care măsoară variația ritmului cardiac și răspunsul galvanic al pielii (indicator de reacție la modificările activității glandei sudoripare), cu modele de autoevaluare, studiul a urmărit relația dintre răspunsul fiziologic și starea emoțională la stimuli sonori atât de înaltă calitate, cât și de calitate scăzută.
„În calitate de producător de top de produse audio premium, noi, cei de la Technics, ne angajăm să aprofundăm constant înțelegerea sunetului și a efectelor acestuia asupra ascultătorilor”, spune reprezentantul Technics. „Prin o mai bună înțelegere a efectelor pe care le are sunetul asupra stărilor noastre fiziologice și emoționale, putem lucra în continuare pentru a obține experiența sonoră supremă care va avea un efect pozitiv asupra clienților noștri și asupra vieții lor de zi cu zi”, a adăugat acesta.
Cercetarea Wellness at Work realizată de Technics a urmărit 29 de adulți din SUA care lucrează la birou și care participă frecvent la conferințe audio sau video pentru a-și îndeplini sarcinile. Participanții au fost expuși la situații cu sunet de calitate înaltă și scăzută, au trebuit să audă sunetul de la alte difuzoare și să-și facă vocea să fie auzită de ceilalți la un bun nivel de calitate. Măsurătorile fiziologice și auto-raportate au demonstrat că schimbările în calitatea sunetului au avut efecte puternice și statistic semnificative asupra stării de bine a acestora, inclusiv stări negative cum ar fi stresul, anxietatea, frustrarea, confuzia.
Participanții au raportat diferențe semnificative între experiențele de sunet de înaltă calitate și de calitate scăzută, în timp ce ritmul cardiac și răspunsurile galvanice ale pielii au arătat că în corpurile lor au avut loc schimbări fiziologice, corespunzătoare reacțiilor lor la diferite niveluri de calitate a sunetului:
- Sunetul de înaltă calitate a avut o probabilitate de 3-4 ori mai mare de a face oamenii să se simtă plăcut în comparație cu sunetul de calitate scăzută.
- Capacitatea raportată a participanților de a se concentra a fost cu 32% mai mare pentru sunet de înaltă calitate și cu 18% mai mare pentru voce de înaltă calitate.
- Participanții au raportat de 2 ori mai mult stres și frustrare atunci când au avut de-a face cu sunet de proastă calitate și, respectiv, de 2-4 ori mai mult stres și frustrare atunci când au întâlnit o reproducere a vocii la o calitate scăzută.
- Reacția medie – un indicator fizic de stres și frustrare – a fost de 5 ori mai mare atunci când calitatea audio era scăzută.
- Confuzia raportată de participanți a fost cu 64% mai mare pentru sunetul de proastă calitate, iar nivelurile lor de energie raportate au fost cu 25% mai mici.
- Sunetul de proastă calitate a dus la o înțelegere a sarcinii cu o acuratețe mai mică cu 13% și la o anxietate cu 29% mai mare.
Interviurile cu participanții au evaluat, de asemenea, importanța generală a calității sunetului, mulți dintre ei considerând-o ca fiind unul dintre cele importante aspecte ale muncii lor. În timpul etapei de interviu a studiului, participanții au relatat diverse efecte negative resimțite asupra performanței generale la locul de muncă atunci când au fost expuși la sunet de proastă calitate.
Un participant la studiu a declarat: „Când cel de-al doilea clip a început să ruleze și eu auzeam zgomotul plajei interferând, am știut că va trebui să acord un plus de atenție pentru că nu puteam auzi cu adevărat ceea ce se întâmpla. Deși mi se părea că eram mai atent, de fapt îmi era foarte greu să urmăresc. Concentrarea mea era constant întreruptă.”
Participanții au menționat, de asemenea, gestionarea timpului ca un factor cheie la locurile lor de muncă, care este afectat de calitatea slabă a sunetului, remarcând problemele legate de consumul inutil de timp din cauza lipsei clarității sunetului și înțelegerii acestuia.
„Petrec mult timp în apeluri și conferințe, așa că sunetul este destul de important… Încerci să fii productiv”, a spus un participant la studiu. „Nu vă doriți ca oamenii să repete lucruri. Multe apeluri durează 30 de minute. Trebuie să-ți atingi obiectivul într-un timp scurt. Nu prea ai timp să te oprești și să întrebi <ce ați spus?>”
Explorând relația dintre calitatea sunetului și starea de bine la locul de muncă, inclusiv stările emoționale, eficiența timpului și acuratețea comunicării, Technics lucrează la dezvoltarea de produse care oferă o experiență mult mai satisfăcătoare atât pentru profesioniști cât și pentru utilizatorii obișnuiți de tehnologie. Technics se dedică inovației și modernizării în tehnologia audio pentru a seta cel mai înalt standard de calitate a sunetului dezvoltând produse audio care remodelează atât condițiile de muncă cât și contextul relaxării.
„Clienții noștri pot interacționa cu preocuparea noastră pentru inovații utile și practice la cele mai noi modele de căști True Wireless, EAH-AZ60 și EAH-AZ40”, spune reprezentantul Technics. „Echipate cu funcții precum conexiune multiplă Bluetooth® și tehnologia JustMyVoice™, care evidențiază vocea umană și reduce zgomotul de fundal în timpul apelurilor, aceste căști au fost concepute pentru profesioniștii afacerilor de astăzi. Dezvoltate de inginerii Technics, credem că aceste căști vor ajuta la reducerea efectelor negative ale calității slabe a sunetului și vocii remarcate în acest studiu și vor îmbunătăți experiența audio generală în timpul zilei de lucru.”
Rezultatele studiului Technics Wellness at Work sunt disponibile pe site-ul web Technics. Detalii despre noile căști EAH-AZ60 și EAH-AZ40precum șigama largă de dispozitive audio Technics și linia completă de produse inovatoare sunt disponibile în limba română pe https://www.technics.com/ro/
Despre Panasonic
Panasonic Corporation este lider mondial în dezvoltarea de tehnologii electronice diverse și soluții pentru clienți în domeniul electronicelor de consum, aplicațiilor rezidențiale, auto, a soluțiilor profesionale și a echipamentelor industriale. Compania Panasonic care, în 2018, a aniversat 100 de ani la înființarea sa, este activă la nivel global, fiind prezentă acum în 522 de sucursale și 69 de societăți asociate la nivel mondial, înregistrând vânzări nete totale de 54,02 miliarde EUR (6,698.8 miliarde yeni) în anul încheiat la 31 martie 2021. Dedicată în permanență atingerii unor noi valori prin inovare la toate nivelurile, compania utilizează tehnologiile proprii pentru a crea o viață mai bună și o lume mai bună pentru clienții săi.
Pentru a afla mai multe despre Panasonic, accesați: http://www.panasonic.com/ro
Sorry, the comment form is closed at this time.